Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

30.05.2007.

43% vecāku uzskata, ka viņu bērnu dzīvē nav neviena atkarību izraisoša faktora

43% aptaujāto skolēnu vecāku uzskata, ka viņu bērnu dzīvē nav neviena atkarību izraisoša faktora, liecina atkarību profilakses pasākumu laikā biedrības Esi brīvs! psihologu skolās veiktā aptauja.

Tiekoties un diskutējot ar skolēniem skolās visā Latvijā, Esi brīvs! speciālisti konstatēja, ka vismaz 40% aptaujāto 5.-12. klašu skolēnu cieš no datoratkarības, savukārt uz jautājumu, kurš skolēns mēģinājis lietot alkoholu un smēķēt, apstiprinošu atbildi visās klašu grupās – pat visjaunākajās klasēs – apstiprinošu atbildi sniedz 99% skolēnu.

Vecāki, kuri atzīst vai zina, ka viņu bērnu dzīvi ietekmē atkarības, visbiežāk norāda, ka atkarības izraisa dators (60%), internets (36%), cigaretes (25%). Neliels skaits vecāku norāda, ka viņu bērni cieš no mobilo telefonu un televizora izraisītām atkarībām, kā arī no alkohola atkarības.

Absolūtais vairākums vecāku (76%) uzskata, ka atkarību profilakses pasākumi – izglītojošas kampaņas, īpašas izglītības programmas – jāatbalsta valstiskā līmenī, šādām nodarbībām jānotiek regulāri (72%). Vairākums vecāku (60%) uzskata, ka bērni labāk ieklausās ikdienā nepazīstama cilvēka teiktajā, taču ir arī tādi, kuri domā, ka par atkarībām ar skolēniem jārunā klases audzinātājam (26%). Tikai 22% vecāku uzsver, ka viss atkarīgs tikai un vienīgi no ģimenes, savukārt 3% vecāku šķiet, ka ar viņu bērniem vispār nav jārunā par atkarību postošo ietekmi.

Biedrības Esi brīvs! valdes priekšsēdētāja Ilona Gaile saka: „Šādi rezultāti varētu ļaut patiesi un no sirds priecāties par saskanīgām ģimenēm un veselīgu jaunatni. Bažas rada vien tas, ka mūsu mīļie bērniņi ne jau visu vienmēr stāsta tētiem un mammām. Es personīgi nepazīstu nevienu pusaudzi, kas pēc pirmās, kur nu vēl piektās vai padsmitās cigaretes vai glāzītes tūlīt skrietu un stāstītu vecākiem: „Zini, es šodien pīpēju un dzēru alu.” Jo visi taču zina, ka „tā darīt ir slikti” un vecāku dusmas uz sevi izsaukt ir tīrais neprāts.”

Biedrības Esi brīvs! speciālistiem satraukumu rada vēl kāds fakts – atkarīgas personas savu netikumu slēpj līdz beidzamajam un pat pieķertas taisnojas un liedzas. I. Gaile: „Arī draugi un radi visbiežāk cenšas par kāda tuva cilvēka atkarību vai tieksmi pēc atkarību izraisošām vielām un procesiem it kā neredzēt. Tā sauktā „strausa politika” – ja nerunāju par problēmu, tad tās nav. Šādi aptaujas rezultāti varētu liecināt, ka no vienas puses – situācija nav tik dramatiska kā varētu likties, no otras – vecāki, iespējams, nav informēti par savu bērnu dzīves pieredzi. Iespējams, ka daļa aptaujāto vecāku snieguši sociāli vēlamas atbildes, jo ir taču kauns atzīt, ka mans bērns arī ir vai var kļūt atkarīgs un es nezinu ko ar to iesākt. Tas liek domāt par to, ka ir nepieciešams par to runāt, diskutēt, mācīties jaunus veidus kā skatīties uz savu bērnu un pašiem uz sevi.”

Biedrība Esi brīvs! darbojas, lai uzrunātu ikvienu cilvēku, rosinot izdarīt personīgo izvēli, pamatojoties uz izpratni un objektīvu informāciju. „Esi brīvs!” ietvaros Latvijas skolām tiek piedāvāta informatīvā un izglītojošā programma – semināri skolēniem un lekcijas vecākiem par atkarībām, to veidiem, pazīmēm.

Gan pēdējā laikā izskanējušie fakti par atkarību graujošo izplatību jauniešu vidū, gan sociālo pedagogu trūkums skolās, gan skolotāju, skolēnu un vecāku atsauksmes par Esi brīvs! speciālistu darbu ir parādījušas, ka profilaktiskais un izglītojošais darbs ir nepieciešams un Esi brīvs! psihologi ir atraduši pareizāko veidu šī procesa nodrošināšanai.
Kopš 2006.gada sākuma sociālās kampaņas „Esi brīvs!” laikā aktivitātes organizētas vairāk nekā 70 skolās visā Latvijā. Diskusijās piedalījušies gandrīz 3000 skolēnu un apmēram 700 vecāku. Šogad „Esi brīvs!” psihologi apmeklēja 30 skolas, organizējot 60 seminārus skolēniem un tiekoties ar vecākiem.

Biedrība Esi brīvs! nodibināta šī gada 13.aprīlī kā loģisks turpinājums 2006.gada sākumā aizsāktajai sociālajai kampaņai Esi brīvs!. Biedrības dibinātāji ir profesionāli psihologi, kā arī biedrība „Latvijas Vecāku apvienība” „VISI” un kampaņas finansiālais atbalstītājs – Latvijas Spēļu biznesa asociācija.

Biedrības pārstāvji septembrī turpinās aizsākto diskusiju ciklu Latvijas skolās, kā arī organizēs dažādus bērnu un jauniešu auditorijai domātus pasākumus, popularizējot dzīvi bez atkarībām. Biedrības aktivitātēm atbalstu jau izteikuši jauniešu uzticību iemantojušie reperi – Gustavo, R-viss un Pikaso, kuri patlaban ieraksta šai tēmai veltītu dziesmu.

Vārda dienas svin: Mirta, Ziedīte
2024. gada 20. aprīlis

Kad dari sev kaut ko pieņemamu, pilnīgi pietiek to nolemt vienu reizi un turpmāk atteikties to pārrunāt.

Tobijs Raiss Drūss

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 9994
 

Mūs atbalsta: