Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

29.03.2007.

Efektīvākai cīņai ar atkarībām dibina biedrību Esi brīvs!;
Gustavo, R-viss un Pikaso popularizēs dzīvi bez atkarībām
ar īpaši šim nolūkam sacerētu dziesmu


Sociālās kampaņas pret atkarībām Esi brīvs! aktīvisti apvienojuši spēkus un dibina biedrību ar nosaukumu „Esi brīvs!”, lai cīņu ar atkarībām padarītu efektīvāku un visaptverošu, - to šodien preses konferencē paziņoja jaundibināmās biedrības valdes priekšsēdētāja, Esi brīvs! psiholoģe Ilona Gaile.

Biedrības dibināšanā iesaistījušies kampaņas Esi brīvs! speciālisti, vecāku apvienības „VISI” pārstāvji un sociālās kampaņas Esi brīvs! ilglaicīgie atbalstītāji – biedrība „Latvijas Spēļu biznesa asociācija” (LSBA). Biedrības mērķis ir sniegt sabiedrībai visaptverošu informāciju par atkarībām: biedrības pārstāvji turpinās pagājušajā gadā aizsākto diskusiju ciklu Latvijas skolās, kā arī organizēs dažādus bērnu un jauniešu auditorijai domātus pasākumus, popularizējot dzīvi bez atkarībām, stāstīja I. Gaile. Viņa uzsvēra, ka „Esi brīvs!” organizētās diskusijas skolās ir nepieciešamas un par to liecina skolu, skolēnu un arī vecāku atsauksmes.

Nodibinot biedrību, I. Gailei un citiem Esi brīvs! speciālistiem pavērsies iespējas piesaistīt Eiropas Savienības līdzekļus, realizēt dažādus projektus un piesaistīt vēl citus atbalstītājus reālai cīņai pret atkarībām.

Ja lielākajā daļā Rīgas skolu darbojas sociālie pedagogi, tad reģionos situācija ir pavisam atšķirīga un skolēniem nav pieejamas sociālā pedagoga vai psihologa konsultācijas, tāpēc viņiem Esi brīvs! ir vienīgā iespēja uzzināt informāciju par atkarību problēmām, runāt par tām un saņemt atbildes uz saviem jautājumiem, norādīja vecāku apvienības „VISI” valdes priekšsēdētājs Kārlis Boldišēvics. Turklāt Esi brīvs! palīdz izglītoties ne tikai skolēniem, bet arī viņu vecākiem.

„Atkarībai nav ne dzimuma, ne vecuma, ne etniskās piederības. Tā ir skarba, nevajadzīga un bieži vien beidzas ar sabojātā dzīvēm gan bērniem, gan viņu vecākiem,” sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece nozares politikas jautājumos Kristīne Vāgnere. „Ministrijas var darīt ļoti daudz, bet ne pietiekami. Tās uzrunā sabiedrību kopumā, nevis konkrētus cilvēkus, kā to dara „Esi brīvs!. K. Vāgnere aicināja atbalstīt biedrības turpmākās aktivitātes, un izteica prieku par jauniešu viedokļu līderu – reperu Gustavo, R-vja un Pikaso iesaistīšanos dzīves bez atkarībām popularizēšanā, jo, lai arī reizēm skarbi, šis mūzikas stils spēj uzrunāt daudzus jauniešus.

Gustavo, R-viss un Pikaso patlaban gatavo īpaši šai tēmai veltītu dziesmu, kura tā arī sauksies „Esi brīvs! . „Es, tāpat kā daudzi citi, esmu daudz ko savā dzīvē pieredzējis, un ir bijuši dažādi periodi, tāpēc arī tagad es negribu nevienu mācīt, kā pareizi dzīvot, bet gan pastāstīt savu pieredzi, lai citi no tās varētu mācīties,” stāstīja Gustavo.

Jau otro gadu LSBA atbalsta pret atkarībām vērto projektu Esi brīvs! . Redzot ļoti labas skolotāju un vecāku atsauksmes, nolemts iesaistīties biedrības dibināšanā un arī turpmāk atbalstīt „Esi brīvs!”, norādīja LSBA valdes priekšsēdētājs Ģirts Ludeks. Viņš stāstīja, ka Igaunijā darbojas īpašs institūts atkarības profilaksei un ārstēšanai un arī Esi brīvs! nākotnē varētu darboties līdzīgi kā šis institūts.

Sociālās kampaņas Esi brīvs! aktivitātes organizētas apmēram 70 skolās visā Latvijā. Diskusijās piedalījušies divarpus tūkstoši skolēnu un apmēram seši simti vecāku.

Esi brīvs! apkopotās vecāku atsauksmes liecina, ka lielākā daļa vecāku (76% no aptaujātajiem) uzskata – šādas programmas būtu jāatbalsta valsts līmenī un šādām nodarbībām jānotiek regulāri (72%).

Par Esi brīvs! psihologu profesionalitāti un māku sarunāties ar bērniem viņiem saprotamā veidā liecina skolēnu atsauksmes – vairāk nekā 80% skolēnu nodarbības vēlas apmeklēt atkārtoti. Bērni un jaunieši atzīst, ka nodarbībā jutušies ļoti labi, varēts uzzināt citu jauniešu viedokli un brīvāk runāt par atkarību tēmu. Vairāk nekā pusei skolēnu diskusijas rosinājušas mainīt viedokli un sniegušas atbildes uz svarīgiem jautājumiem.

Skolās izplatītajā bukletā un interneta lapā www.esibrivs.lv ir apkopota informācija par to, kas ir atkarības, kādi ir atkarību veidi un pazīmes, sniegti psihologu izstrādāti padomi, kā pārtraukt atkarību, kā arī kontaktinformācija par iestādēm, kur var saņemt palīdzību.

Vārda dienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija
2024. gada 8. maijs

…un kad būsi to savu dzīvi sabojājis, tad vienā dienā Tu attapsies un sapratīsi, ka Tev ir jādzīvo tālāk tā pati jau sabojāta dzīve…

Gustavo

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 10003
 

Mūs atbalsta: