Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

25.09.2006.

Esi brīvs! īpašās atbalsta grupās palīdzēs atkarīgiem jauniešiem

Šoruden sociālās kampaņas Esi brīvs! ietvaros tiks piedāvāta jauna un efektīva programma – profesionāli psihologi skolēnus un viņu vecākus skolās ne tikai informēs par atkarību problēmām, bet arī reāli risinās atkarību problēmas. Tiks organizētas īpašas atbalsta grupas jauniešiem, kuri cieš no dažāda veida atkarībām – smēķēšanas, alkohola, azartspēļu, datoratkarības u.c. Bezmaksas atbalsta grupās ar jauniešiem strādās profesionāli psihologi, kuri palīdzēs risināt dažādus ar atkarību problēmām saistītus jautājumus.

Vienlaikus Latvijas skolām tiek piedāvāta jau gada sākumā uzsāktā informatīvā un izglītojošā programma – semināri skolēniem un lekcijas vecākiem par atkarībām, to veidiem un pazīmēm, kuros profesionāļi sniedz padomus, kā pārtraukt atkarību.

„Bērnu un jauniešu uzticības tālruņa” speciāliste Ilona Gaile norāda, ka aktuālākās skolēniem ir alkohola, cigarešu un datorspēļu atkarības. Uz psihologu jautājumu, kurš skolēns mēģinājis smēķēt un lietot alkoholiskos dzērienus, apstiprinošu atbildi visās klašu grupās – pat visjaunākajās klasēs - sniedz 99% skolēnu. „Svarīgākais, lai jaunieši izprot, kur sākas atkarība, un, ja tāda jau ir, zina, kur vērsties pēc palīdzības,” uzsver speciāliste. „Bērniem ir svarīgi runāt par šīm lietām, tādēļ nelielās skolēnu grupās apspriežam atkarības izraisošos faktorus. Tikpat svarīgi kā bioloģiskie ir arī psiholoģiskie jautājumi. Mēs mēģinām palīdzēt jauniešiem un viņu vecākiem tos izprast pirms problēmas rašanās vai pirms tā ir pārāk samilzusi.”

Skolās izplatītajā bukletā un interneta lapā www.esibrivs.lv ir apkopota informācija par to, kas ir atkarības, kādi ir atkarību veidi un pazīmes, sniegti psihologu izstrādāti padomi, kā pārtraukt atkarību, kā arī kontaktinformācija par iestādēm, kur var saņemt palīdzību.

Savukārt atbalsta grupas ir labākais veids, kā risināt atkarību problēmas, ja tādas jau ir, uzskata „Bērnu un jauniešu uzticības tālruņa” speciāliste Dace Caica. Atbalsta grupās jaunieši reizi nedēļā apmēram divas stundas varēs runāt par savām atkarībām un ar psihologu palīdzību rast risinājumu savām problēmām.

Jau 2004.gadā tika noslēgts savstarpējās sadarbības memorands starp Latvijas Spēļu biznesa asociāciju (LSBA) un Latvijas Vecāku apvienību „VISI”, vienojoties par sadarbību ar bērnu drošību saistīto jautājumu risināšanā, stāsta apvienības pārstāvis Ēriks Grīnbergs. „Mums rūp, kā vecākiem vajadzētu reaģēt, ja bērns nokļūst atkarību varā, tāpēc vecākiem bieži vien nepieciešams pat vairāk konsultāciju nekā pašiem bērniem. Tieši tāpēc mums ir liels prieks, ka LSBA atbalsta sociālo kampaņu. Esi brīvs! ir lielisks piemērs un rosinājums cīnīties ar atkarību problēmu, un nākotnē mēs plānojam piesaistīt arī Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus, lai šādas kampaņas padarītu pēc iespējas plašākas un pieejamākas.”

Sociālā kampaņa Esi brīvs! tika uzsākta šā gada sākumā. Šoruden projektu īstenos speciālisti no biedrības „Bērnu un jauniešu uzticības tālrunis”. Projektu atbalsta LSBA.

Esi brīvs! semināri un diskusijas tika piedāvātas skolām Rīgā, kā arī citur Latvijā. Gan aptaujātie nodarbību apmeklētāji, gan nodarbību vadītāji atzīst, ka semināri un diskusijas par atkarībām ir nepieciešamas un interesantas gan bērniem, gan vecākiem.

Kampaņa vasarā tika pārtraukta, jo jaunieši devās vasaras brīvlaikā. Taču veiksmīgie kampaņas rezultāti gada pirmajā pusē, skolu atsaucība un ieinteresētība radīja nepieciešamos apstākļus, lai kampaņa tiktu turpināta, šoruden skolām piedāvājot jau uzlabotu programmu.

Esi brīvs! iepriekšējā pusgada rezultāti:

Esi brīvs! aktivitātes tika organizētas 18 skolās (14 Rīgas skolās, kā arī Ikšķilē, Jūrmalā, Olainē un Dobelē). Kopā notikušas 27 nodarbības par atkarībām – 23 semināri skolēniem un četras lekcijas vecākiem. Seminārus noklausījušies apmēram 600 skolēni un 150 vecāki.

Nodarbības apmeklējušo jauniešu aptauja (saņemtas 105 anketas) liecina, ka semināru vidējais vērtējums ir 4,24 punkti (max – 5 punkti).

97,2% skolēnu apgalvoja, ka viņiem bijis viegli vai ļoti viegli uztvert informāciju. Nodarbības likušās noderīgas vai ļoti noderīgas 59,1% skolēnu. Trīs viedokļi, kas vislabāk raksturo nodarbību jauniešu vērtējumā: „Varēju uzzināt citu jauniešu viedokli, „Nodarbībā jutos ļoti labi”, „Varēja brīvāk runāt par atkarību tēmu”.

80,8% skolēnu izteica vēlmi atkārtoti piedalīties šādās nodarbībās.

Šajā rudenī „Bērnu un jauniešu uzticības tālruņa” speciālistes semināros izglītojušas skolēnus Iecavas vidusskolā un Jelgavas 5.vidusskolā. Projekta otrajā kārtā plānots lekcijas vairāk organizēt tieši reģionu skolās, jo lielākajā daļā Rīgas skolu tās jau ir notikušas.

Vārda dienas svin: Mirta, Ziedīte
2024. gada 20. aprīlis

Attiecības ir kā deja, kuras laikā starp partneriem šurpu turpu joņo enerģija. Dažas attiecības ir lēna, drūma deja ar nāvi.

Kolete Doulinga

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 9994
 

Mūs atbalsta: