Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

23.03.2009.

Alus un Dzērienu iepakojumu savienība (ADIS) nolēmusi aktīvi sadarboties ar Biedrību Esi brīvs! un finansiāli atbalstīt interaktīvu semināru pret atkarībām organizēšanu jauniešiem, tādējādi turpinot paust nozares uzņēmumu ieinteresētību sociālās atbildības jomā.

2008./2009. mācību gada otrajā pusē ar ADIS atbalstu ik mēnesi plānots nodrošināt 20 interaktīvos seminārus skolēniem, četras sarunas ar vecākiem par atkarības profilaksi ģimenē, kā arī četrus interaktīvus seminārus skolotājiem, apmācot konstruktīvai sarunai ar pusaudzi.

„Marta sākumā visa alus nozare pauda gatavību darboties pēc augstākiem ētikas standartiem nekā tas noteikts likumdošanā, parakstot pašregulācijas kodeksu, jauniešu izglītojošo semināru atbalstīšana ir nākamais solis kā mēs paužam nozares augsto atbildības sajūtu”, norāda ADIS un AS „Aldaris” valdes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Esi brīvs! apkopotās vecāku atsauksmes liecina, ka lielākā daļa vecāku (76% no aptaujātajiem) uzskata – šādas programmas būtu jāatbalsta valsts līmenī un šādām nodarbībām jānotiek regulāri (72%), piebilst biedrības valdes priekšsēdētāja, psiholoģe Ilona Gaile.

„Pateicoties mūsu atbalsītājiem – biedrībai „Latvijas Spēļu Biznesa asociācija” (LSBA) un tagad arī  ADIS - arī šajā ekonomiski nestabilajā situācijā varam turpināt realizēt biedrības mērķi - sniegt sabiedrībai visaptverošu informāciju par atkarībām, izglītot sabiedrību par atkarību problēmām, veikt atkarību profilakses pasākumus, kā arī attīstīt sociālo partnerību starp uzņēmējiem no vienas puses un pašvaldībām un valsti – no otras”, atzīst I.Gaile.

Biedrība aicina atbalstītāju pulkam pievienoties arī citus sociāli atbildīgus uzņēmumus, jo tādējādi būtu iespējams izveidot un ieviest dzīvē atkarību profilakses projekta apmācību modeli „Vienaudzis runā ar savējiem, savējo valodā”. Tā ietvaros 60 mācību iestāžu audzēkņi (~ 26 000) tiktu pastāvīgi nodrošināti ar korektu, draudzīgā veidā pasniegtu informāciju par atkarībām un alternatīvām, tā sekmējot atkarību profilakses efektivitāti. Speciāli apmācot 160 vienaudžu izglītotājus -  7.-10. klašu skolēnus iespējams audzināt jauniešos aktīvu veselīga dzīvesveida piekopšanu un popularizēšanu, kā arī ilgstoši (2-3 gadus) iesaistīt viņus sabiedriskajā dzīvē ar brīvprātīgu darbu, pārliecināta ir I.Gaile.

Viņa atklāj, ka sadarbībai turpinoties arī vasaras periodā, būtu iespējams organizēt  3 dienu pārgājienus ģimenei (skolēni 12-18g. un viņu vecāki) skolēnu brīvdienās ar psiholoģisku un radošu noskaņu- „Interesantas brīvdienas skaidrā prātā”. Šo pārgājienu mērķis ir veicināt sadarbību ģimenes locekļu starpā, kā arī mācīt pusaudzim jautri pavadīt brīvo laiku bez atkarību izraisošajām vielām.

Biedrības Esi brīvs! psihologu bezmaksas lekcijas un interaktīvie semināri atkarību profilakses jomā Latvijas skolās turpinās jau ceturto gadu. Spriežot pēc skolēnu, pedagogu un bērnu vecāku atsauksmēm, tās pozitīvi vērtē gan paši dalībnieki, gan arī sabiedrība. Nodarbības tiek augstu vērtētas neierastās pieejas dēļ – psihologi uzrunā bērnus viņiem saprotamā veidā, nemoralizējot, rosinot domāt par katra personīgās lietošanas vai atkarības cēloņiem un iespējām kļūt brīviem no tās.

Alus un dzērienu iepakojumu savienībā ietilpst AS „Aldaris”, AS „Cēsu alus”, SIA „Cido grupa”, Lāčplēša alus darītava, SIA „Piebalgas alus”, SIA „Bauskas alus”, AS Agrofirma „Tērvete”, SIA „Zaksi” („Užavas alus”), SIA „Alus nams” („Brālis”).
Biedrība Esi brīvs! dibināta 2007. gada pavasarī, turpinot sociālās kampaņas Esi brīvs! 2005. gadā uzsākto darbu Latvijas skolās. Biedrības dibinātāji ir psiholoģes Ilona Gaile, Dace Freiberga un narkoloģe-psihoterapeite Ināra Vārpa, kā arī biedrība „Latvijas Vecāku apvienība „Vecāki izglītībai, sadarbībai, izaugsmei”” un LSBA.
Esi brīvs! līdz šim organizējusi izglītojošus seminārus vecākiem un skolēniem vairāk nekā 191 skolā visā Latvijā, kopumā aptuveni 386 nodarbībās uzrunājot vairāk kā 7135 jauniešus, 1140 skolotājus un vecākus.
Biedrības Esi brīvs! galvenais atbalstītājs vairāku gadu garumā ir LSBA, kurai iepriekšējos gados pievienojās arī AS „Aldaris”, bet kopš 2009.gada arī pārējie alus un dzērienu nozares uzņēmumi.
Biedrības Esi brīvs! mājas lapā www.esiBrivs.lv pieejama visplašākā informācija par atkarībām, to veidiem, izraisītajām sekām, kā arī padomi, kā cīnīties ar atkarību un kur meklēt palīdzību, ja tā nepieciešama. Mājas lapā pieejama informācija atkarīgo radiniekiem, skolotājiem un draugiem par to, kā atpazīt pārlieku aizraušanos ar narkotikām, smēķēšanu, iepirkšanos, kā arī ir iespējams izpildīt dažādus testus par atkarību tēmām u.tml.
 

Vārda dienas svin: Fanija, Vēsma
2024. gada 19. aprīlis

Tas, kam ir „KĀPĒC” dzīvot, var izturēt jebkuru „KĀ”

Frīdrihs Nīče

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 9994
 

Mūs atbalsta: