Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

22.08.2007.

Biedrība „Esi brīvs!” aicina pašvaldības aktīvāk domāt par jaunām laika pavadīšanas iespējām jauniešiem

Gatavojoties jaunajā mācību gadā Latvijas skolās ieplānotajām lekcijām un apkopojot divu iepriekšējo mācību gadu pieredzi, biedrības Esi brīvs! psiholoģes Ilona Gaile un Dace Freiberga vēlas aicināt pašvaldības, jo īpaši nelielo pagastu un novadu domes, aktīvāk domāt par jaunu brīvā laika pavadīšanas vietu un iespēju izveidi vietējiem jauniešiem.

I. Gaile norāda: „Latvija nesastāv vienīgi no Rīgas un vēl dažām lielākajām pilsētām, kur regulāri notiek dažādi sporta un izklaides pasākumi, ir iespēja apmeklēt koncertus, teātra izrādes un kinoteātri – vairumā mazo pagastu vietējais bārs ir vienīgā jauniešu pulcēšanās vieta. Un, protams, viņi tur ir bieži viesi, jo citur vienkārši nav kur iet...”

Ņemot vērā atsevišķu Latvijas pašvaldību un arī ārvalstu pieredzi, Esi brīvs! rosina pašvaldības sludināt projektu konkursos, kuros jaunieši varētu piedalīties ar savām idejām un ierosinājumiem jaunu atpūtas, radošo pulciņu, deju studiju, skeitparku utt. izveidei.

Bez šaubām, psiholoģes apzinās, ka pašvaldībām, jo īpaši nelielajām, bieži vien nav līdzekļu šādiem papildu pasākumiem, taču tieši tādēļ sadarbība atsevišķu projektu ietvaros varētu būt jo vērtīgāka. D. Freiberga piebilst: „Mēs labi zinām, ka lietas, ko citkārt spurainie pusaudži paši organizējuši, taisījuši un izveidojuši, viņi arī pēc tam vairāk ciena un saudzē nekā to, ko kāds iedod uz paplātes jau gatavu. Mūsuprāt, šādu projektu izsludināšana un pašvaldības atbalsts tādā nozīmē, ka no pagasta padomes vai novada domes puses tiek atvēlētas telpas vai kāda vieta brīvā dabā, dotu iespēju raisīties jauniešu izdomai un iniciatīvai, kā arī vienlaikus vismaz daļu no viņiem atturētu apmeklēt krogus vai nīkt mājās pie datora.”

Esi brīvs! šo ideju plāno popularizēt un regulāri atgādināt, viesojoties ar informatīvām un izglītojošām nodarbībām Latvijas skolās, kur, līdzīgi kā iepriekšējos gadus, notiks diskusijas par dažāda veida atkarībām un to, kāda vērtība ir no tām brīvai dzīvei.

Biedrība Esi brīvs! dibināta šī gada pavasarī, turpinot sociālās kampaņas Esi brīvs! pagājušajā gadā uzsākto darbu. Tās dibinātāji ir psiholoģes Ilona Gaile, Dace Freiberga un narkoloģe-psihoterapeite Ināra Vārpa, kā arī biedrība „Latvijas Vecāku apvienība „Vecāki izglītībai, sadarbībai, izaugsmei”” un biedrība „Latvijas Spēļu biznesa asociācija”. Esi brīvs! līdz šim sarīkojusi izglītojošus seminārus vecākiem un skolēniem vairāk nekā 70 skolās visā Latvijā. Skolās izplatītajā bukletā, kā arī interneta lapā www.esibrivs.lv apkopota informācija par atkarību veidiem un pazīmēm, publicēti ieteikumi, kā cīnīties pret atkarībām, kā arī kontaktinformācija iestādēm, kur iespējams vērsties pēc palīdzības.

Šī gada rudenī plānots uzsākt jaunu informatīvu akciju Latvijas skolās, kurās jauniešiem tiks dota iespēja pašiem aktīvi iesaistīties un paust savu viedokli par atkarībām.

Vārda dienas svin: Bārbala, Līksma
2024. gada 25. aprīlis

Gandrīz jebkurā darbības jomā grūtākais - sākums.

Žans Žaks Ruso

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 9996
 

Mūs atbalsta: