Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

21.03.2007.

Esi brīvs! izglīto „Naukšēnu” audzēknes par atkarību jautājumiem

Sociālās kampaņas Esi brīvs! ietvaros sociālās korekcijas izglītības iestādes „Naukšēni” audzēknes visu martu piedalījās īpaši veidotā semināru-treniņu ciklā, lai apgūtu jaunas iemaņas un izpratni par atbrīvošanos no atkarībām.

Kampaņa Esi brīvs! „Naukšēnos” pirmo reizi viesojās pagājušajā gadā, un, pateicoties skolas darbinieku ieinteresētībai, sadarbība turpinās arī šogad, īstenojot jau apjomīgu nodarbību ciklu par aktuālākajām atkarībām (alkoholu, narkotikām, smēķēšanu, azartspēlēm utt.), to cēloņiem, pazīmēm, sekām un iespējamajiem problēmu risinājumiem.

„Naukšēnu” direktora vietniece Inga Pētersone uzsver, ka „Naukšēnu” audzēknes atrodas īpašā riska grupā un gandrīz ikvienai no viņām piemīt kāda no iepriekš minētajām atkarībām. Pēc iznākšanas no sociālās korekcijas iestādes jaunietes nonāks atpakaļ ierastajā vidē, kur viņām būs jāspēj stāties pretī atkarībām, un tur palīdzēs nodarbībās iegūtās zināšanas un pārliecība par sevi. „Pirmkārt un galvenokārt šīs nebija pamācošas lekcijas „ķeksīša pēc”, bet tās trenēja bērnus, kā iziet no konkrētām riska situācijām,” stāsta I. Pētersone.

Lai arī „Naukšēni” ir sociālās korekcijas iestāde, profesionāla psihologa konsultācijas skolā nav pieejamas. Vienīgā iespēja, kā mazināt šī speciālista trūkumu, ir iesaistīšanās dažādos projektos, tāpēc I. Pētersone ir īpaši pateicīga kampaņas Esi brīvs! organizatoriem.

Esi brīvs! psiholoģe Ilona Gaile uzsver, ka „Naukšēnu” audzēkņiem aktuālas ir tādas pašas atkarības kā citās vispārizglītojošās skolās, atšķirība vienīgi tā, ka dzīve šos jauniešus saudzējusi mazāk nekā pārējos, tādēļ arī atkarības ir smagākas, ielaistākas.

Lai arī „Naukšēnu” audzēkņus ikdienā atbalsta labs pedagogu kolektīvs, tomēr tikai ar profesionāla psihologa palīdzību var tikt atrisināti iekšējie konflikti, pārdzīvoti un pieņemti dzīves notikumi, rasti jauni resursi priekam un dzīvotgribai.

Sociālās korekcijas izglītības iestādē „Naukšēni” Valmieras rajonā mācās meitenes vecumā no 11 līdz 18 gadiem, kuras šajā mācību iestādē visbiežāk nonāk pēc tiesas sprieduma. Otra sociālās korekcijas izglītības iestāde „Strautiņi” atrodas Alūksnes pagastā, un arī tur pagājušajā gadā notika Esi brīvs! lekcija.

Nav šaubu, ka par „Naukšēnu” vai „Strautiņu” audzēkņiem var kļūt daudzi vispārizglītojošo skolu skolēni, ja viņiem tiks liegta iespēja saņemt atbalstu grūtā brīdī vai nemoralizējošu izskaidrojumu šaubu gadījumā. Ilona Gaile norāda – kārtējo reizi apstiprinājusies pārliecība, ka Latvijā sociālais darbs ir cīņa ar sekām, taču jācenšas darboties virzienā, kas vērsts uz šo seku nepieļaušanu, ko arī tiek darīts, sociālās kampaņas „Esi brīvs” ietvaros diskutējot un darbojoties kopīgi gan ar jauniešiem, gan viņu vecākiem, aicinot sadarbībai ikvienu, kam nav vienaldzīga rītdiena.

Kampaņa Esi brīvs! tika uzsākta 2006.gadā, un tās laikā visām Latvijas skolām tiek piedāvātas profesionālu psihologu sagatavotas diskusijas par atkarību iespējām. Neatkarīgi no skolas atrašanās vietas lekcijas pieejamas bez maksas.
Šogad kampaņa uzņēmusi vēl plašākus apgriezienus – lekcijas skolās notiek gandrīz katru dienu. Februārī un martā Esi brīvs! psihologi jau paguvuši viesoties vairāk nekā 20 skolās Rīgā, Jelgavā, Rojā, Babītē, Iecavā un citur, kur tikušies ar skolēniem un viņu vecākiem.

Pagājušajā gadā Esi brīvs! apmeklēja vairāk nekā 40 skolas un tikās ar pusotru tūkstoti skolēnu un vairāk nekā trijiem simtiem vecāku.

Skolās izplatītajā bukletā un interneta lapā www.esibrivs.lv ir apkopota informācija par to, kas ir atkarības, kādi ir atkarību veidi un pazīmes, sniegti psihologu izstrādāti padomi, kā pārtraukt atkarību, kā arī kontaktinformācija par iestādēm, kur var saņemt palīdzību.

Vārda dienas svin: Mirta, Ziedīte
2024. gada 20. aprīlis

Mēs labi apzināmies dažādu atkarību iespējamību, tāpēc kā korporatīvi sociāli atbildīgu uzņēmēju pārstāve LSBA nolēma iesaistīties un atbalstīt šādu nopietnu, visai sabiedrībai nepieciešamu projektu.

Ģirts Ludeks

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 9994
 

Mūs atbalsta: