Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

18.05.2007.

Atkarības izraisošo preču un pakalpojumu izplatītājus aicina iesaistīties cīņā pret atkarībām

Atkarības izraisošo preču un pakalpojumu ražotāji un izplatītāji tiek aicināti iesaistīties profilaktiskajā darbā pret straujo atkarību izplatību, īpaši bērnu un jauniešu vidū.

Biedrības cīņai pret atkarībām Esi brīvs! aktīvisti izsūtījuši vēstules alkohola, cigarešu un datorspēļu ražotājiem un izplatītājiem, aicinot viņus iesaistīties biedrības veiksmīgi aizsāktajā profilaktiskajā darbā Latvijas skolās. Vēstules izsūtītas vairāk nekā 30 uzņēmumiem, tostarp, AS „Aldaris”, AS „Latvijas Balzams”, SIA „Scandinavian Tobacco”, AS „Cēsu alus”, SIA „L.I.O.N. & Ko”, SIA „Eirovīns” un citiem.

„Esi brīvs!” valdes priekšsēdētāja Ilona Gaile uzsver, ka tieši uzņēmumiem, kuru produkcija objektīvi var radīt atkarības tās patērētāju vidū, būtu jāapliecina sociālā atbildība un jārūpējas par profilakses nodrošināšanu. Daudzviet pasaulē šāda prakse ir ierasta, un laiks arī Latvijas uzņēmējiem atbildēt par savas rīcības sekām.

Patlaban biedrībai Esi brīvs! izdevies iegūt tikai vienu atbalstītāju – Latvijas Spēļu biznesa asociāciju, kas iepriekš bija arī sociālās kampaņas Esi brīvs! atbalstītājs.

„Jāsaka gan, ka tieši azartspēļu izplatība ir viszemākā bērnu un jauniešu vidū, turpretim tabakas un alkohola ražotāji un izplatītāji nebūt nežēlo iespaidīgus līdzekļus, lai paplašinātu savu „klientu” loku. Rodas iespaids, ka neliela cilvēku saujiņa ir gatavi maksāt milzu naudu par to, lai uz citu veselības un dzīves rēķina paši varētu piekopt veselīgu dzīvesveidu – pareizi ēst, sportot un baudīt dzīvi veselīgā vidē. Visbiežāk par tiem, uz kuru rēķina tas notiek, kļūst mūsu bērni, jo viņi ir jauni un ziņkārīgi, jo viņiem gribas pamēģināt to spožo un bezrūpīgo dzīvi plašā draugu lokā, ko tik labi parāda krāšņās alus un citu dzērienu reklāmas. Šībrīža situācija patiesi ir dramatiska, jo jauniešu, kas prot dzīvot un izpausties nekļūstot atkarīgi, kļūst arvien mazāk. Tas, kas vēl pirms desmit piecpadsmit gadiem bija norma, tagad tiek uztverts kā kādas īpašas spējas un talanti, jo pārējiem jau ir citāda domāšana – kur dabūt un kā apreibināties, aizmirsties. Aicinu padomāt, kas būs vēl pēc 10-15 gadiem, kad šodienas piecpadsmitgadniekiem pašiem jau būs bērni.

Ja jau reiz esam tik atsaucīgi visāda veida Eiropas direktīvām un normām, tad, manuprāt, pati pirmā, kam būtu jāpievērš uzmanība, ir rekomendācija par sociālo atbildību, par to, lai mana uzņēmuma darbība un produkcija neradītu kaitējumu ne videi, ne cilvēkiem. Piesārņojums Daugavā rada satraukumu, operatīvu darbību, naudas līdzekļu un speciālistu piesaistīšanu. Bet, cienījamais uzņēmēj, pastaigājiet pa ielām, ieskatieties savas nākotnes – jauniešu sejās. Jūs neiesiet…. jo Jums ir bail. Man arī. Jo visbiežāk es redzu cigaretes rokās un alkohola pēdas sejās – bērnu sejās! Un mēs, pieaugušie, esam par to atbildīgi. Un mēs varam to labot, ja liksim spēkus, idejas un resursus kopā. Ja vien sirdsapziņa vēl dzīva,” tā Ilona Gaile.

Vecāku apvienības „VISI” valdes priekšsēdētājs Kārlis Boldišēvics uzsver, ka pašlaik ir populāri vietā un nevietā runāt par sociālo atbildību, diemžēl sociālās atbildības principu būtību tā īsti to izprot un realizē tikai daži uzņēmumi. „Šogad daudzi ir lepni ziņojuši par rekordaugstu peļņu un apgrozījumu, kas objektīvi nozīmē, ka aizvien vairāk tiek pārdotas preces, kas var radīt atkarības. Sabiedrība tikai iegūtu, ja šādi uzņēmumi sniegtu savu ieguldījumu un atbalstītu projektus – šo vai citus, kuri cenšas novērst to darbības negatīvās sekas”. Es ceru, ka šo uzņēmumu vadītāji, kuriem pašiem aug bērni, rīkosies atbildīgi un šis aicinājums viņus rosinās ja ne tagad, tad nākotnē nodemonstrēt patiesu sociālo atbildību,” saka Boldiševics.

Gan pēdējā laikā izskanējušie fakti par atkarību graujošo izplatību jauniešu vidū, gan sociālo pedagogu trūkums skolās, gan skolotāju, skolēnu un vecāku atsauksmes par Esi brīvs! speciālistu darbu ir parādījušas, ka profilaktiskais un izglītojošais darbs ir nepieciešams un Esi brīvs! psihologi ir atraduši pareizāko veido šī procesa nodrošināšanai.

Biedrības pārstāvji septembrī turpinās pagājušajā gadā aizsākto diskusiju ciklu Latvijas skolās, kā arī organizēs dažādus bērnu un jauniešu auditorijai domātus pasākumus, popularizējot dzīvi bez atkarībām. Biedrības aktivitātēm atbalstu jau izteikuši jauniešu uzticību iemantojušie reperi – Gustavo, R-viss un Pikaso, kuri patlaban ieraksta šai tēmai veltītu dziesmu.

Esi brīvs! aktivitātes organizētas vairāk nekā 70 skolās visā Latvijā. Diskusijās piedalījušies gandrīz trīs tūkstoši skolēnu un apmēram septiņi simti vecāku.

Skolās izplatītajā bukletā un interneta lapā www.esibrivs.lv ir apkopota informācija par to, kas ir atkarības, kādi ir atkarību veidi un pazīmes, sniegti psihologu izstrādāti padomi, kā pārtraukt atkarību, kā arī kontaktinformācija par iestādēm, kur var saņemt palīdzību.

Pilns uzņēmumu saraksts:
1. AS „Latvijas Balzams”
2. SIA „Mantija”
3. SIA „Veta”
4. SIA „Berlat grupa”
5. AS „Aldaris”
6. AS „Agrofirma Tērvete”
7. SIA „Alus nams”
8. SIA „Užavas alus darītava”
9. SIA „Bauskas alus”
10. AS „Cēsu alus”
11. SIA „Griģis un Co”
12. SIA „Gulbenes alus darītava”
13. AS „Kimmels Rīga”
14. AS „Lāčplēša alus”
15. SIA „Lodinga uzņēmums”
16. SIA „Mamas – D”
17. SIA „Piebalgas alus”
18. SIA „Pils TT”
19. SIA „Scandinavian Tobacco”
20. SIA „GNT Latvia”
21. SIA „321”
22. SIA „Greis”
23. SIA „JTI Marketing and Sales”
24. SIA „Tabakas nams grupa”
25. SIA „Spole – 3”
26. SIA „Allied Domecq Spirits & Wine Latvia”
27. SIA „Eirovīns”
28. SIA „Jaunalko”
29. SIA „L.I.O.N. & Ko”
30. SIA „Lion Line”
31. SIA „Mono – M”
32. AS „Pallada”
33. SIA „Zilaiskalns Trading”
34. SIA „Mobil Plus ADV”
35. SIA „Avoti” „Jaunpagasts plus”

Vārda dienas svin: Mirta, Ziedīte
2024. gada 20. aprīlis

Mēs daudz ko nespējam mainīt, bet mēs paši varam lietas darīt labāk un mainīt savu attieksmi pret tām.

Kārlis Boldiševics

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 9994
 

Mūs atbalsta: