Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

15.05.2008.

Atkarības rodas vecāku nepietiekamas uzmanības dēļ

39% aptaujāto 7.-12.klašu skolēnu uzskata – bērni pirmo reizi izmēģina atkarību izraisošas vielas vai darbības tāpēc, ka viņiem trūkst nepieciešamās vecāku uzmanības, liecina biedrības Esi brīvs! psihologu veiktā aptauja.

Biedrības Esi brīvs! speciālisti šajā mācību gadā apmeklēja vairāk nekā septiņdesmit mācību iestādes, vadot diskusijas ar skolēniem un viņu vecākiem par atkarību izraisošiem faktoriem un to bīstamību. Vienlaikus visi skolēni piedalījās aptaujā, cita starpā atbildot arī uz jautājumu: „Kāds varētu būt iemesls tam, ka bērns pirmoreiz pieņem lēmumu uzsākt kādu atkarību izraisošo darbību vai lietot kādu atkarību izraisošo vielu?”

39% visu aptaujāto (vairāk nekā 420 skolēnu vecumā no 13. līdz 18.gadiem) uzskata: tieši vecāku aizņemtība un kopīgo ģimenes aktivitāšu trūkums noved pie tā, ka jaunietis pirmo reizi uzsmēķē, lieto alkoholu vai pārāk daudz laika pavada pie datora. Kā citi faktori, kas varētu ietekmēt bērnu, minēti – draugi (14%); sabiedrības uzskati (6%); problēmas ģimenē, skolā, attiecībās (4%). Skolēni ir pārliecināti, ka tieši vecāku un bērnu kopīga brīvā laika pavadīšana un sarunas „no sirds” palīdzēs novērst to tieksmi pēc kaitīgiem ieradumiem.

Biedrības Esi brīvs! valdes priekšsēdētāja Ilona Gaile: ”Bērniem, īpaši tīņu vecumā, ir svarīgi būt pamanītiem, uzklausītiem un saprastiem. Tāpēc šajā vecumā kontakts ar vecākiem ir ļoti nozīmīgs. Bieži vecāku pārlieku lielās aizņemtības dēļ bērni jūtas pamesti un meklē sarunas biedru citur – internetā, pie grādīgā dzēriena pudeles, narkotikās u.tml. Lai arī dažkārt tas šķiet grūti, tomēr ir svarīgi iemācīties sarunāties ar bērnu, atrast laiku kopīgām izklaidēm. Tuvojas vasara, kad var atrast milzum daudz veidu ģimenes aktivitātēm. Aicinu to izmantot!”  

Aptaujas rezultāti parādīja, ka starp visiem iespējamajiem atkarību izraisošajiem faktoriem (tabakas izstrādājumi, alkoholiskie dzērieni, narkotiskas vielas, tabletes (tai skaitā uztura bagātinātāji), enerģijas dzērieni, internets u.c.) jauniešu vidū joprojām populārākie ir alkohols (regulāri lieto 23%) un smēķēšana ( regulāri smēķē 28%).

Biedrība Esi brīvs! nodibināta 2007.gada 13. aprīlī kā loģisks turpinājums 2006. gada sākumā aizsāktajai sociālajai kampaņai Esi brīvs!. Biedrības dibinātāji ir profesionāli psihologi, kā arī biedrība Latvijas Vecāku apvienība „VISI” un kampaņas finansiālais atbalstītājs — Latvijas Spēļu biznesa asociācija.

Biedrības Esi brīvs! psihologi Latvijas skolām piedāvā informatīvu un izglītojošu programmu — seminārus skolēniem un lekcijas vecākiem par atkarībām, to veidiem, pazīmēm. Līdz šim brīdim biedrība ir viesojusies vairāk kā 120 Latvijas skolās, un skolēnu un vecāku atsauksmes par „Esi brīvs! speciālistu darbu ir apliecinājušas profilaktiskā un izglītojošā darba nepieciešamību. 

Vārda dienas svin: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
2024. gada 24. aprīlis

Kārdinājums vienmēr tērpies zīda kleitā.

Gomess de la Serna

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 9995
 

Mūs atbalsta: