Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

10.12.2007.

Arvien vairāk jauniešu cieš no atkarībām

Dažādu atkarību problēmas bērniem un jauniešiem kļūst arvien aktuālākas, novērojuši sociālās kampaņas pret atkarībām Esi brīvs! speciālisti.

Psiholoģe Ilona Gaile norāda, ka aktuālākās skolēniem ir alkohola, cigarešu, datorspēļu un narkotiku atkarības. Uz psihologu jautājumu, kurš skolēns mēģinājis smēķēt un lietot alkoholiskos dzērienus, apstiprinošu atbildi visās klašu grupās – pat visjaunākajās klasēs – sniedz 99% skolēnu. Apmēram 40% skolēnu cieš no datoratkarības. „Svarīgākais, lai jaunieši izprot, kur sākas atkarība, un, ja tāda jau ir, zina, kur vērsties pēc palīdzības,” uzsver speciāliste. „Bērniem ir svarīgi runāt par šīm lietām, tādēļ nelielās skolēnu grupās apspriežam atkarības izraisošos faktorus. Tikpat svarīgi kā bioloģiskie ir arī psiholoģiskie jautājumi. Mēs mēģinām palīdzēt jauniešiem un viņu vecākiem tos izprast pirms problēmas rašanās vai pirms tā ir pārāk samilzusi.”

Sociālās kampaņas Esi brīvs! ietvaros tiek piedāvāta jauna un efektīva programma – profesionāli psihologi skolēnus un viņu vecākus skolās ne tikai informē par atkarībām, bet arī reāli risina atkarību problēmas.

Pagājušajā gadā tika uzsāktas īpašas atbalsta grupas jauniešiem, kuri cieš no dažāda veida atkarībām – smēķēšanas, alkohola, narkotiku, azartspēļu, datoratkarības u.c. Bezmaksas atbalsta grupās ar jauniešiem strādā profesionāli psihologi, kuri palīdz risināt dažādus ar atkarību problēmām saistītus jautājumus.

Vienlaikus Latvijas skolām tiek piedāvāta informatīvā un izglītojošā programma – semināri skolēniem un lekcijas vecākiem par atkarībām, to veidiem un pazīmēm, kuros profesionāļi sniedz padomus, kā pārtraukt atkarību.

Atbalsta grupas ir labākais veids, kā risināt atkarību problēmas, ja tādas jau ir, uzskata „Bērnu un jauniešu uzticības tālruņa” speciāliste Dace Caica. Atbalsta grupās jaunieši reizi nedēļā apmēram divas stundas var runāt par savām atkarībām un ar psihologu palīdzību rast risinājumu savām problēmām.

Skolās izplatītajā bukletā un interneta lapā www.esibrivs.lv ir apkopota informācija par to, kas ir atkarības, kādi ir atkarību veidi un pazīmes, sniegti psihologu izstrādāti padomi, kā pārtraukt atkarību, kā arī kontaktinformācija par iestādēm, kur var saņemt palīdzību.

Sociālā kampaņa Esi brīvs! tika uzsākta 2006.gada sākumā. Projektu īsteno profesionālu psihologu grupa, to finansē Latvijas Spēļu biznesa asociācija.

Esi brīvs! semināri un diskusijas tiek piedāvātas skolām Rīgā, kā arī citur Latvijā. Aptaujātie nodarbību apmeklētāji un nodarbību vadītāji atzīst, ka semināri un diskusijas par atkarībām ir nepieciešamas un interesantas gan bērniem, gan vecākiem.

Esi brīvs! pašreizējie rezultāti:

Esi brīvs! aktivitātes organizētas 44 skolās (17 Rīgas skolās, kā arī Ikšķilē, Jūrmalā, Olainē, Dobelē, Iecavā, Jelgavā, Dundagā, Rojā, Valdemārpilī, Alūksnē, Liepājā, Kuldīgā, Talsos, Sabilē, Rubā un citur). Kopā notikušas 71 diskusija par atkarībām – 66 semināri skolēniem un piecas lekcijas vecākiem. Seminārus noklausījušies apmēram pusotrs tūkstotis skolēnu un 300 vecāki.

Nodarbības apmeklējušo jauniešu aptauja liecina, ka semināru vidējais vērtējums ir 4,24 punkti (max – 5 punkti).
97,2% skolēnu apgalvoja, ka viņiem bijis viegli vai ļoti viegli uztvert informāciju. Nodarbības likušās noderīgas vai ļoti noderīgas 59,1% skolēnu. Trīs viedokļi, kas vislabāk raksturo nodarbību jauniešu vērtējumā: „Varēju uzzināt citu jauniešu viedokli”, „Nodarbībā jutos ļoti labi”, „Varēja brīvāk runāt par atkarību tēmu”.

80,8% skolēnu izteica vēlmi atkārtoti piedalīties šādās nodarbībās.

Esi brīvs! ietvaros organizētas arī trīs atbalsta grupas atkarīgiem jauniešiem (divas Rīgā, viena Siguldā).

Grupu nodarbībās piedalījušies 25 jaunieši ar dažādām atkarībām. Rezultātā uzlabojusies jauniešu uzvedība un sekmes, samazināts narkotisko vielu, alkohola, cigarešu, pie datora pavadīto stundu skaits, cēlusies jauniešu pašapziņa.

Vārda dienas svin: Alīna, Rūsiņš, Sandris
2024. gada 26. aprīlis

Kad dari sev kaut ko pieņemamu, pilnīgi pietiek to nolemt vienu reizi un turpmāk atteikties to pārrunāt.

Tobijs Raiss Drūss

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 9997
 

Mūs atbalsta: