Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

09.03.2010.

Jau sesto gadu biedrība Esi brīvs! skolās organizē psihologu nodarbības par atkarībām

Latvijas skolās, organizējot diskusijas ar skolēniem, vecākiem un pedagogiem, sesto gadu biedrība Esi brīvs! turpina informatīvo un izglītojošo nodarbību ciklu par atkarībām, to veidiem, ar tām saistītajām problēmām un risinājumiem. 11. martā Lēdmanes sociālajā dienestā gaidāms seminārs pedagogiem un sociālajiem darbiniekiem, vēl šomēnes nodarbības plānotas Saldū un Alsungā.
Biedrības Esi brīvs! speciālisti runā ar pusaudžiem un jauniešiem par visdažādāko atkarību veidiem – alkohola lietošanu, smēķēšanu, datorspēlēm u.c., kā arī ūdenspīpēm, attiecībām, iepirkšanos, loterijām un TV spēlēm, ko bieži sabiedrībā neuzskata par atkarībām, bet, kas var nodarīt ne mazāku kaitējumu kā t.s. „ierastie” atkarību veidi.
Biedrības Esi brīvs! valdes priekšsēdētāja, geštaltterapeite Dace Caica atzīst: „Ekonomiskās situācijas pasliktināšanās būtiski palielinājusi sociālo spriedzi sabiedrībā, kuras spogulis ir bērni. Pusaudži un jaunieši nereti skolā ierodas satraukti vai nomākti un nespēj savai uzticamajai klases audzinātājai pat sarunā zem četrām acīm pastāstīt, kā viņi jūtas patiesībā. Bieži vien pusaudži izvēlas pamēģināt apreibinošās vielas, jo vecāki to nav aizlieguši, par tām ģimenē nav pat runāts, turklāt mammas vai tēta stāsts par to, kā ballītē vai ceļojumā savulaik viņi niekojušies ar zāli, mudina pusaudžus un jauniešus pamēģināt pašiem.”
„Arvien vairāk pusaudžu un jauniešu neapzināti iedzeršanu uztver, kā rituālu, lai ieietu pieaugušo kārtā. Gandrīz katrā skolā ir pusaudži, kuri jūtas emocionāli un sociāli atstumti. Cenšoties mazināt savu izolētības sajūtu bieži vien viņi mēģina apreibināties lietojot alkoholu vai narkotikas. Lai nopelnītu papildus līdzekļus, daži iesaistās psihoaktīvo vielu tirdzniecībā, vēlāk arī paši uzsākot, piemēram, šņaucamās tabakas vai tablešu lietošanu. Jauniešu vidū pēdējo gadu laikā parādās arī tendence uzskatīt, ka narkotisko vielu lietošana ir veids, kā dziļāk iepazīt sevi un apkārtējos, gūt reliģisku atklāsmi vai augstākas radošās iespējas. Ir jauki, ka pusaudži lasa garīga satura literatūru, taču tās izpratnes trūkums vienā brīdī var kļūt bīstams, jo pēkšņi parādās aplama argumentācija eksperimentēt ar dziļākajiem sevis meklējumiem,” novērojumos un secinājumos dalās D. Caica.
Biedrības Esi brīvs! atbalstītāja – Latvijas Spēļu Biznesa asociācijas (LSBA) valdes priekšsēdētājs Ģirts Ludeks komentē: „Mūsu biedru biznesa pamatā ir atbildīgu spēļu organizēšana, lai samazinātu potenciālos spēles riskus un palīdzētu cilvēkiem pieņemt pārdomātus lēmumus par dalību azartspēlēs, tieši tāpēc jauniešu izglītotība atkarību jautājumos ir viena no mūsu prioritātēm. Esmu patiesi gandarīts,  ka arī šogad, neskatoties uz dramatisko apgrozījuma kritumu visā nozarē, esam spējuši rast līdzekļus biedrības Esi brīvs! aktivitāšu atbalstam.”
 „Mēs ticam, ka mūsu mērķi – atbildīgu un mērenu alus lietošanu – daudz efektīvāk var sasniegt ar profilakses pasākumiem nevis stingriem aizliegumiem. Jauniešu izglītojošo semināru atbalstīšana ir viens no veidiem, kā varam paust nozares augsto atbildības sajūtu”, norāda biedrības Esi brīvs! atbalstītāja Alus un Dzērienu iepakojumu savienības (ADIS) un AS Aldaris valdes priekšsēdētāja Ināra Šure. „Sadarbībā ar biedrību Esi brīvs! mēs varam sniegt sabiedrībai visaptverošu informāciju par atkarībām, izglītot to par atkarību problēmām, veikt atkarību profilakses pasākumus. Uzskatām, ka šādas jauniešu izglītošanas programmas būtu jāatbalsta arī valsts līmenī”, alus ražotāju viedokli pauž I. Šure.
Joprojām ir iespējams pieteikties uz bezmaksas nodarbībām, rakstot uz e-pastu esibrivs@esibrivs.lv

Uzziņai
Biedrība Esi brīvs! dibināta 2007. gada pavasarī, turpinot sociālās kampaņas Esi brīvs! 2005. gadā uzsākto darbu Latvijas skolās. Biedrības dibinātāji ir psiholoģe un mākslas terapeite Ilona Gaile, geštaltterapeite Dace Caica un narkoloģe-psihoterapeite Ināra Vārpa, kā arī biedrība Latvijas Vecāku apvienība Vecāki izglītībai, sadarbībai, izaugsmei un biedrība Latvijas Spēļu biznesa asociācija. Esi brīvs! līdz šim organizējusi izglītojošus seminārus vecākiem un skolēniem vairāk nekā 230 skolās visā Latvijā, kopumā aptuveni 520 nodarbībās uzrunājot vairāk nekā 9200 jauniešu, 1400 skolotāju un vecāku. Biedrība Esi brīvs! 2008. gada rudenī interneta vidē atklāja jaunu mājas lapu www.esibrivs.lv. Tajā pieejama informācija par atkarībām, to veidiem, izraisītajām sekām, kā arī speciālistu ieteikumi, kā cīnīties ar atkarību un, kur meklēt palīdzību, ja tā nepieciešama. Mājas lapā pieejama informācija atkarīgo radiniekiem, skolotājiem un draugiem par to, kā atpazīt pārlieku aizraušanos ar narkotikām, smēķēšanu, iepirkšanos, kā arī ir iespējams izpildīt dažādus testus par atkarību tēmām u.tml.
Latvijas Spēļu Biznesa asociācija (LSBA) ir sabiedriska organizācija, kura pārstāv spēļu biznesa nozarē strādājošu uzņēmumu intereses valsts un sabiedriskajā sektorā. Asociācijā biedru statusā kopumā ir uzņemti 11 uzņēmumi – SIA Alfor, SIA Altea, SIA DLV, SIA Furors, SIA Garkalns, SIA Joker Ltd., SIA Olympic Casino Latvia, SIA Post – Nevada, SIA Spēļu Nams un SIA Optibet.
Alus un dzērienu iepakojumu savienībā (ADIS) ietilpst AS Aldaris, AS Cēsu alus, SIA Cido grupa, Lāčplēša alus darītava, SIA Piebalgas alus, SIA Bauskas alus, AS Agrofirma Tērvete, SIA Zaksi (Užavas alus), SIA Alus nams (Brālis).

Papildu informācija:

Anda Klauža,
Biedrības Esi brīvs! valdes priekšsēdētājas vietniece
Tel. 67225519
esibrivs@esibrivs.lv
 

Vārda dienas svin: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
2024. gada 24. aprīlis

Mēs daudz ko nespējam mainīt, bet mēs paši varam lietas darīt labāk un mainīt savu attieksmi pret tām.

Kārlis Boldiševics

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 9995
 

Mūs atbalsta: